Gjendebu in een notendop
Gjendebu is DNT’s (De noorse bergsport- en buitensportvereniging) oudste berghut. De bouw ervan werd in november 1868 gestart, slechts 10 maanden nadat de vereniging zelf opgericht was. In 1871 was de eerste berghut gereed en deze was 45 vierkante meter groot en bood onderdak aan 12 toeristen.

Sinds die tijd is de berghut een aantal keren omgebouwd en uitgebreid en het huidige Gjendebu is één van DNT`s grootste berghutten met 120 bedden en tot 10.000 gasten gedurende het jaarlijkse 4 maanden durende seizoen. De berghut heeft ook een vrijgelegen campingplaats en buiten het seizoen om is er zelf-bedieningsaccomodatie voor DNT leden.
‘s Werelds hoogst gelegen beachvolleybalveld wacht op u!
‘s Werelds hoogst gelegen beachvolleybalveld wacht op u!
Gjendebu is prachtig gelegen aan de westkant van het Gjendemeer Gjendebu is prachtig gelegen aan de westkant van het Gjendemeer. Het woord “Gjende” komt oorspronkelijk van het woord “gandr” wat wandelstok betekent. Het meer is 20 km lang en heeft ook de vorm van een wandelstok.

De hutten die in onze nabijheid liggen zijn Gjendesheim, Memurubu, Fondsbu, Olavsbu, Leirvassbu en Spiterstulen. In de zomer is er twee keer per dag een veerboot van Gjendesheim naar Gjendebu. Naar de andere berghutten zijn er goed gemarkeerde paden (de rode T-en).

Het gebied rond Gjendebu biedt verscheidene mogelijkheden voor activiteiten; in alle rust van de natuur genieten of de flora bestuderen, vissen in de bergmeren (vergunning is te koop aan de receptie bij ons) of een van de vele 2000 meter toppen in de omgeving beklimmen, het kan allemaal. Enkele 2000 meter toppen die in één dag vanaf Gjendebu te bereiken zijn, zijn Svartdalpiggen (2137), Knutsholstind (2341) en Semmeltind (2236).
Den norske Turistforening